Wat zijn plantaardige eiwitten?

plantaardige eiwitten

Dit artikel gaat over de plantaardige eiwitten. Eerst beschrijven we wat eiwitten zijn. We kijken vervolgens kort naar de verschillen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. We sluiten af met een overzicht van belangrijke bronnen van eiwitten van plantaardige oorsprong.

plantaardige eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Ze bestaan uit aminozuren. Die zijn opgebouwd uit zuurstof, koolstof, stikstof en soms tevens zwavelmoleculen. Aminozuren kunnen op diverse wijzen onderling zijn verbonden. Peptiden is de naam van de verbindingen. Er zijn in de natuur circa vijfhonderd te onderscheiden aminozuren ontdekt. Daarvan zien we er twintig in menselijke eiwitten terug. Die worden de fundamentele aminozuren genoemd. Een aantal daarvan kan het lichaam zelf uit ons voedsel samenstellen. De aminozuren, waarvan je lichaam dat niet kan, zullen in die vorm daarom in ons voedsel moeten voorkomen. Die worden met de essentiële of noodzakelijke aminozuren aangeduid. Er zijn negen essentiële aminozuren, die de volwassenen nodig hebben. Dat zijn fenylalanine, lysine, leucine, tryptofaan, methionine, isoleucine, histidine, threonine en valine. Eiwitten vormen de elementen, waaruit je lichaam is opgebouwd. Behalve als bouwelementen worden ze ook gebruikt voor het herstellen van je hormonen, cellen, enzymen, spieren en afweerstoffen. Bovendien worden in je bloed eiwitten gebruikt om zuurstof te transporteren. Eiwitten worden niet in ons lichaam opgeslagen. Daarom dienen we ze in voldoende hoeveelheden middels ons voedsel binnen te krijgen. De hoeveelheid is echter voor iedere persoon anders.

Verschillen tussen plantaardige van dierlijke eiwitten

Er wordt van plantaardige van dierlijke eiwitten gesproken, vanwege de bron waar ze vandaan komen, namelijk van planten of dieren. Eiwitten van plantaardige oorsprong zijn niet compleet, in de zin dat ze niet alle aminozuren bevatten. Het meest dicht in de buurt komen hennepzaad en sojabonen. Een aantal aminozuren komen daarin echter slechts in beperkte hoeveelheden voor.

Belangrijke bronnen van plantaardige eiwitten

Voor ons zijn belangrijke bronnen van eiwitten van plantaardige oorsprong onder meer brood, noten, chiazaad, peulvruchten, zoals bruine bonen, sojabonen, kikkererwten en linzen, hennepzaad, quinoa, tempé en tofu, spirulina, graanproducten, zoals couscous en volkorenpasta.