Hoe moet je een inbouw wijnkoelkast plaatsen? 

Ben je een echte levensgenieter en kan je niet zonder wijn? Dan is een inbouw wijnkoelkast echt iets voor jou. Je kan met een wijnklimaatkast je dromen uit laten komen door een wijncollectie op te bouwen en die met de meest ideale omstandigheden te bewaren. Denk dan aan de juiste temperatuur, zonder beïnvloeden van uv-stralingen maar ook trilling arm. Je kan een klimaatkast overal plaatsen waar je maar wilt, denk bijvoorbeeld aan het inbouwen in je keuken. Regel de temperatuur nauwkeurig en hou de luchtvochtigheid in de gaten. Eigenlijk is dit dé manier om jouw wijncollectie voor langere tijd te kunnen bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar hoe moet je een inbouw wijnkast eigenlijk plaatsen?  

Kies een wijnkast die geschikt is om in te bouwen

Niet elke wijnkast is geschikt om in te bouwen. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen die expliciet geschikt is voor het inbouwen ervan. Het is namelijk zo dat niet alle koeltechnieken geschikt zijn om in te bouwen. Bij sommigen komt er namelijk vrij veel warmte vrij en dat kan zorgen voor oververhitting van je koelkast. Maar er zijn ook afwijkende maten die niet of nauwelijks in te bouwen zijn. Of de bediening is er niet op berekend dat de koelkast ingebouwd wordt. 

Als je op zoek gaat naar een inbouw wijnkoelkast dan zal je zien dat het er altijd expliciet bij staat als hij wél geschikt is om in te bouwen. Let hier dus goed op bij je aanschaf. 

Hoe kan je het beste een inbouw wijnkoelkast plaatsen? 

Als je een inbouw wijnkoelkast gaat plaatsen, moet je op een aantal zaken letten.

  • Zorg dat je de juiste maten opmeet en het juiste formaat wijnkoelkast aanschaft. Je kan een nis of een inbouwkastje in een keuken niet aanpassen als de wijnkoelkast toch niet helemaal past. Het is dus belangrijk om de binnenmaten van de ruimte goed op te meten en de buitenmaten van de wijnkoelkast ook. Zorg ervoor dat je een kleine marge overhoudt waardoor de koelkast verplaatst kan worden. Denk aan een marge van ongeveer één centimeter per kant. 
  • Kies een geschikt inbouwmodel. Niet alle modellen wijnkoelkasten zijn geschikt voor inbouw. Denk bijvoorbeeld aan koelkasten met een externe compressor waardoor er veel warmte vrijkomt en de ruimte niet optimaal benut wordt. Deze kan je beter niet inbouwen vanwege de kans op oververhitting en omdat hij aan de voorkant waarschijnlijk uit zal steken. 
  • Leg vooraf een stroomnetwerk aan. Een klimaatkast dient op een manier gekoeld te worden en dat is voor de inbouwmodellen veelal doormiddel van elektra. Plaats dus vooraf een stroomnetwerk en een stopcontact, zodat je de wijnklimaatkast er eenvoudig in kan schuiven en aan kan zetten. 
  • Zorg voor voldoende koude luchtaanvoer aan de achterzijde. Ook al komt er niet direct warmte vrij van het koelen van de koelkast, het is toch belangrijk dat er voldoende ventilatie is. De aanvoer van koele lucht zorgt dat er geen broeierige warmte kan ontstaan in het kastje, zeker omdat het inbouw is. Want als het warm wordt doordat het bijvoorbeeld buiten ook warm is, dan kan er al snel oververhitting plaats vinden van je inbouw wijnkoelkast.